Behandeling

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Wat is (PP)MS en de Behandeling

Ms is een chronische ziekte die de myeline laag om de zenuwen aantast.
Zie de myeline laag als het isolatie laagje rond elektriciteitsdraad. Deze isolatielaag raakt ernstig aangetast. Hierdoor ontstaat er kortsluiting in de signalen die de hersenen door de zenuwen sturen, waardoor lichaamsfuncties verkeerd of juist niet reageren. Dit noemen we uitvalsverschijnselen.

MS heeft vele vormen, de meeste vormen gaan gepaard met ontstekingen.
Voor deze ontstekingen hebben wij hier in Nederland behandelmethoden en medicijnen. Dat wil niet zeggen dat je genezen wordt maar dat de ontsteking wordt verdreven en de ziekte afgeremd. Hierbij komen de uitvalsverschijnselen veelal geheel of gedeeltelijk terug.

Sebastiaan heeft PPMS – Primair Progressieve Multiple Sclerose. Bij deze vorm van MS zijn er geen ontstekingen, de myeline laag om de zenuw verdwijnt om  onbekende reden. Bij PPMS is elke zenuwbeschadiging met de daarbij horende uitval permanent. Wat dat wil zeggen, althans in Nederland, je hebt geen ontsteking maar een beschadiging. Deze beschadiging/uitval is blijvend, daarvoor is hier geen behandeling of medicijn. De ontstane beschadiging, in het geval van Sebastiaan, is op dit moment uitval van het linkerbeen en gedeeltelijk van de linkerhand.

Er is één zekerheid, namelijk dat deze slopende ziekte zijn gang blijft gaan wanneer we niet gaan behandelen in het buitenland. Onzeker is echter welke lichaamsfunctie hierna zal worden aangetast en zal uitvallen. Maar dat dit dan gaat gebeuren staat buiten kijf. En dan praten we niet alleen maar over zaken als lopen en vastpakken maar ook over zien, praten en slikken. Alles dat wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. En zodra een keer aangetast, dan is er geen weg meer terug. Er bestaat nog geen medicatie tegen PPMS.
Het verloop van de ziekte kan dan ook maar één kant op – Achteruit!

Behandeling

Toch is er een behandeling mogelijk in Rusland. In het Pirogov National Medical Surgical Center in Moskou wordt de revolutionaire HSCT behandeling uitgevoerd.
De HSCT behandeling die door middel van lichaamseigen stamceltransplantatie en chemokuren de ziekte in 80% van de gevallen kan stopzetten. Hierdoor wordt je immuunsysteem gereset en de progressie stopgezet. Zie het als je eigen hersenen voor de gek houden. Even gaat de stroom eraf en je hersenen worden gereset. Zodra de stroom er weer op gaat zijn je hersenen vergeten dat je ziek was.
Een zware behandeling maar zeker de moeite waard! Bij een stopgezette ziekte zullen er geen nieuwe lichaamsfuncties uitvallen, je lichaam weet immers niet dat je ziek was. De functies die reeds zijn uitgevallen/aangetast zullen echter niét terugkomen. Juist daarom is het zaak deze behandeling zo snel mogelijk te ondergaan voordat er teveel functies uitgevallen zijn.

Het punt is dat deze behandeling geld kost, héél véél geld.
Daarom hopen wij, de Stichting Help Sebastiaan Staan, bestaande uit familie, vrienden, buren en collega’s door middel van fundraising dit geld bij elkaar te krijgen.

Sebastiaan, Kristel, Billy en Puck zijn iedereen dankbaar die hen hierbij helpt!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Scroll Up